När kommer lagen?

Vi är ständigt måna om vår säkerhet. Jag brottas med en fråga som jag inte riktigt förstår. Vi ska ha bilbälte på oss i bilen och på bussen. Vi ska ha hjälm på oss när vi åker motorcykel och moped. Då är vi i trafiken. Men cyklister då? När kommer cykelhjälmslagen? Inom många sporter är det tvång på hjälm i tävlingssammanhang – utförsåkare, ishockeyspelare, ryttare, tävlingscyklister, snowbordåkare… Likaså så använder nästan alla hjälm när man ”fritidsåker” slalom, skridskor eller rider. Men jag undrar VARFÖR cykelhjälmen bara är på tills ungdomar fyller 15 år?!? Blir man mindre skör sedan? Oftast känner man ju sig säkrare på själva cyklandet och ökar farten när man är över 15 år. Är det mindre farligt att svischa fram på en cykel på asfalt med trafik runt omkring, än att åka nedför en slalombacke med lössnö utan fordon? Jag undrar igen – när kommer lagen om att bära cykelhjälm?

Ungdomar idag har haft cykelhjälm sedan de föddes. Först sitter de bakpå föräldrarnas cykel i ett sits, sedan trehjuling och så vanlig cykel. Så länge barnen är små brukar även föräldrarna ha cykelhjälm. Men vad händer sen?? Jag förstår inte varför man väljer att inte ha cykelhjälm, när den faktiskt kan rädda liv. En så enkel och billig livförsäkring! Både för sig själv och anhöriga runt omkring. I skidbacken ifrågasätts inte hjälm, för där har typ alla det och då blir det inte pinsamt. Om alla har cykelhjälm, så blir det inte pinsamt eller nördigt eller vad det nu kan upplevas som.

Tyvärr har vi i vår familj egen erfarenhet av hur viktigt det kan vara med cykelhjälm. Min ena son frontalkrockade med en bil för några år sedan. Han kastades upp på motorhuven och spräckte framrutan med sitt huvud och hjälm! Cykel gick av på mitten, hjälmen blev kantstött och sonen klarade sig tack å lov med en bruten näsa, en tand som gick av och ena främre lårmuskeln som gick helt av. Han hade änglavakt. Ambulansmannen lämnade över hjälmen till mig på akuten och sa att det var tack vare denna som min son levde. Att få det där samtalet när man är på jobbet att ”din son är på väg i ambulans till sjukhuset. Han är vid medvetande, men vi vet inte mer än så”.
Jag har aldrig varit så rädd.
Jag har aldrig varit så ledsen. 

Jag undrar varför?!?

Bildtext: Från sjukhuset efter olyckan när sonen väntade på röntgen…

Det är svårt för ungdomar idag att själva ta på sig en cykelhjälm, trots att de kanske vill ha det, då i stort sett ingen över 14-15 år bär cykelhjälm. Det är svårt att som förälder tvinga sitt barn att ha hjälm när ingen annan har det eller när det inte finns en lag att luta sig mot. Snälla snälla ni som bestämmer – ge mig en motivering till varför det inte finns en lag om att ha cykelhjälm. För jag förstår fortfarande inte att den lagen inte finns! //Vickan

När kommer lagen

Bildtext: Sonen sa detta några veckor efter olyckan. Då var han 14 år. Jag önskar att fler tänkte som han!

10 kommentarer
 1. Vilken fruktansvärd upplevelse… Tur i oturen att det slutade så bra. <3
  Vi har problem med att få våra tonåringar att ha hjälm. Som du skriver, inget annat barn har ju det när de har fyllt 15. Jag stödjer din fråga till 1000 procent – NÄR KOMMER CYKELHJÄLMSLAGEN?
  Heja dig som skriver om ett så viktigt ämne. Kram från Sara

  1. Ja, det var det hemskaste jag har varit med om. Tack för ditt stöd. Jag hoppas att de som bestämmer också läser och håller med. Kram Vickan

 2. Håller med. Hoppas NTF och andra organisationer fortsätter att trycka på så vi får en hjälmlag för vuxna också. Här hemma är reglerna tydliga. Sätter man sig på en cykel så sätter man på sig en cykelhjälm och en gul varselväst. Som förälder är det viktigt att vara en bra förebild och hela tiden påminna barnen om varför hjälmen är så viktig.

  1. Jag skulle vilja föra frågan högre upp. Vet inte riktigt vart man vänder sig bara. Trafikverket hänvisade till regeringen…

 3. Får mig en tankeställare själv när jag läser detta… Hmm. Jag är en av de som cyklar utan hjälm. Ifrågasätter mig själv utifrån vad du skriver här. Jag har hjälm när jag åker skidor och skridskor. Men varför har jag inte det när jag cyklar?!? Klok son du har, klart att det är töntigare att inte vara rädd om sitt liv. Innan veckan är slut ska jag ha köpt en cykelhjälm! Nu skriver jag det här, så kan jag ju inte strunta i det! Tack för att du fick upp ögonen för mig. /Simon

  1. Tack för att du delar med dig. Perfekt att du ska inhandla hjälm! Heja dig! En mindre att vara orolig för. Hoppas hoppas att de som bestämmer även ser till att fixa en cykelhjälmslag, så att alla undgomar tar på sig hjälm igen. Kram Vickan

 4. Så kloka ord du skriver. Har aldrig tänkt på liknelsen slalombacke – asfaltscyklande. När man jämför det så, känns det ju ofattbart att inte ALLA har hjälm på sig när de cyklar! Jag röstar med på cykelhjälmslag!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras