Veckans löppass: pyramid 1-2-3-4-5

Veckans löppass: pyramid 1-2-3-4-5 innebär att du springer intervallerna i en pyramid. Eller springer, jag springer mina intervaller. Vill du istället använda en motionscykel, en roddmaskin eller en crosstrainer så går ju det lika bra. Jag hade bestämt innan att köra endast en 5:a, men vill man lägga till ytterligare en 5:a innan man går nedåt igen, så gör du det. Jag hade 1 min aktiv vila mellan alla intervaller. Du kan naturligtvis välja om du vill ha ståvila istället. Min pyramid såg ut så här: 1-2-3-4-5-4-3-2-1. De fyra korta intervallerna på 1 och 2 min körde jag snabbare än intervallerna på 3, 4 och 5 min. Jag körde passet på mitt löpband (hällregn utomhus). Uppvärmning, nedjogg och aktiv vila körde jag på 8:an. Intervallerna 1 och 2 min körde jag på 11:an. Intervallerna 3, 4, och 5 min körde jag på 10:an. Längst ner i inlägget ser du förslag på 5 olika varianter på detta pass. //Vickan

Så här såg passet ut:

10 min uppvärmningsjogg

1 min intervall – 1 min aktiv vila (lätt löpning)
2 min intervall – 1 min aktiv vila
3 min intervall – 1 min aktiv vila
4 min intervall – 1 min aktiv vila
5 min intervall – 1 min aktiv vila
4 min intervall – 1 min aktiv vila
3 min intervall – 1 min aktiv vila
2 min intervall – 1 min aktiv vila
1 min intervall – 1 min aktiv vila

10 min nedvarvningsjogg

Passet tog sammanlagt 54 minuter.

 

Detta pass kan lätt alterneras på olika sätt, men bestäm innan passet vilken variant du ska köra.

Förslag 1: Förläng passet med 6 min och lägg till ytterligare en 5:a + 1 min aktiv vila.
Förslag 2: Vänd på pyramiden och kör istället 5-4-3-2-1-1-2-3-4-5
Förslag 3: Byt ut aktiv vila mot ståvila
Förslag 4: Lägg till mer vila – vila halva intervallens längd istället för 1 min rakt över. Ex. efter 4 min intervallen vilar du 2 min och efter 3 min intervallen vilar du 1,5 min.
Förslag 5: Behöver du korta ner passet? Kör 1-2-3-3-2-1 eller 1-3-5-5-3-1.

Veckans löppass
Utsikt över vårt fina magnoliaträd från löpbandet. Kändes nästan som att jag sprang utomhus, fast utan regnet som smattrade.

Pyramidintervaller

Veckans löppass: pyramid 1-2-3-4-5

Pyramidintervaller

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras