Ska du inte ta ett glas ändå…

Ska du inte ta ett glas ändå? En fråga som jag får då och då. Detta inlägg kanske kan upplevas som irriterande eller provocerande av några. Det är inte min mening. Men jag vill bara skriva från min synvinkel och förhoppningsvis kan jag förmedla hur en sida av detta kan ses. Läs gärna hela inlägget för att se min poäng.

För att jag är värd det…
Jag vill njuta…
För att unna mig…
Lill-lördag…
Nu är det helg…
Äntligen semester…
Vad vore en ledighet utan gott i glaset…

När man läser i flödet på social medier, så står ofta dessa meningar ihop med en bild på ett vinglas, en flaska öl eller ett glas med whiskey. Jag använder också nästan alla dessa fraser, men inte ihop med alkohol. Man kan njuta, vara värd, fira något även utan alkohol. En tanke jag ofta får är om vi vuxna ska förmedla till våra barn och ungdomar att om det ska firas eller njutas av något – då ska det vara alkohol med. Visst kan man ändå förmedla en sund inställning till alkohol till barn och ungdomar, men det förmedlas ju ändå någonting via alla bilder.

Ska du inte ta ett glas ändå

Bildtext: Ett sätt som jag njuter på – kaffe i solen på altanen. 

Jag kan ibland känna att jag blir ifrågasatt för att jag väljer alkoholfritt eller avstår alkohol. Varför ska jag behöva bli det? Lika väl som att jag respekterar att andra dricker alkohol, så måste väl jag respekteras för att välja att inte dricka. Jag kan även ibland uppleva att jag som vuxen förväntas dricka alkohol och att jag ska se fram emot det. Vuxna kan fråga, ”ska du inte ta ett glas ändå?” eller ”kom igen, ett glas kan du ta även om du ska köra senare!” eller ”ikväll är det soligt, då tar du väl ett glas rosé på altanen”. Ett nej är ett nej. Inte för att vara otrevlig på något sätt. Men har jag sagt nej, så menar jag det. Jag har gjort ett aktiv val att inte dricka så mycket. Av flera anledningar. Mitt val är mitt val, ditt val är ditt val. Vi väljer alla olika och ska respekteras för det.

Några av mina anledningar är att jag alltid vill kunna köra bil och hämta/skjutsa mina barn, jag vill att de ska veta att jag alltid finns för dem oavsett om det är tisdag morgon, torsdag eftermiddag eller lördag kväll. Man kan självklart finnas för sina barn även om man inte kan köra bil. Men detta är ett val jag har gjort. En annan anledning är att träningen påverkas av alkohol. Jag vill kunna springa på morgonen på helgen, utan att det ska finnas alkohol i kroppen. Jag känner även ibland att det är så upptrissat med alkohol att jag tappar sugen. Detta betyder verkligen inte att jag har rätt eller att jag själv tycker att det är fel med alkohol. Absolut inte! Blir jag bortbjuden på middag och det serveras alkohol och jag den dagen inte vill dricka, så dricker jag mer än gärna kranvatten. Älskar det. Jag vill aldrig att någon ska känna att de behöver fixa andra alternativ till mig. Jag tror verkligen inte att mina vänner känner så heller. Jag kan också säga ja tack och ta ett glas eller två för att jag tycker att det är gott.

I mitt jobb ser jag ofta baksidan av alkohol alldeles för ofta. Antingen saker som har hänt ungdomarna pga av för stort alkoholintag, men framför allt föräldrar som dricker alkohol. Jag har arbetat som skolkurator i 20 år, så jag har ganska stor erfarenhet av hur ungdomar kan uppfatta detta. Dock har ungdomars tankar ändrats under åren. Nu när sociala medier är så stort, så blir det en annan oro och ifrågasättande från ungdomarna. ”Mamma och pappa lägger upp en massa vin- och ölbilder på Facebook och Instagram, det ser ut som de dricker jämt”, ”Det är bara bilder på alkohol och oss barn i mina föräldrars sociala medier”, ”Mina föräldrar kunde inte hämta mig på kvällen för de ville hellre ta ett glas vin” eller ”Jag kunde inte få skjuts till matchen i söndags morse, för mina föräldrar kunde inte köra bil” är meningar jag ofta får höra. Är det så här vi vill att våra ungdomar ska tänka om oss vuxna?

Jag är absolut inte emot alkohol, bara lite ifrågasättande till hur det exponeras. Jag kan också tycka att ett glas bubbel eller ett glas kall rosé kan vara riktigt gott. Och visst kan det förekomma en bild på ett vinglas även i mina sociala medier. Jag önskar bara att man tänker till vilka det är som faktiskt ser bild och text som man lägger ut.

Jag kan tänka mig att alla mina träningsbilder också kan upplevas som provocerande och irriterande av en del. Helt ok om en del tycker det. Alla kan inte gilla allting. Full respekt för det. Avfölj mig hellre, än att bli irriterad i så fall. Irriterade tankar tar bara er energi och vi ska ju fyllas av energi istället! Men nu är detta min blogg och mitt inlägg, så jag har möjlighet att skriva ner mina tankar. Alla gör naturligtvis som de vill. Min önskan är att du gärna har i bakhuvudet nästa gång du lägger ut en bild med alkohol – vilka ser denna bild och läser texten till bilden?! Har man hälften av barn och ungdomar bland sina följare i sociala medier, kanske man ska tänka till en extra gång. Vi vuxna är förebilder och barn gör inte som vi säger, utan som vi gör! //Kram från Vickan

24 kommentarer
  1. Tack! Hör alldeles för mycket från ungdomar om hur de upplever alkohol på sociala medier. Så ledsamt. Kram Vickan

 1. Så kloka ord! Tänk att det inte ens slagit mig att det kan uppfattas så av barn och ungdomar. Tack för att väcker mina tankar!

  1. Tack för din kommentar! Så bra att du tar det på detta sätt och att du faktiskt reflekterar över det. Kram Vickan

 2. Så bra skrivet. Vet precis hur det känns, jag avstod helt från alkohol när jag var ensamstående med min yngsta barn (nu vuxna o utflyttade) just för att alltid kunna köra om det behövdes. Dessutom ville jag att de inte skulle behöva se en mamma som förändrades vilket man ju gör när man dricker alkohol. Det var inget svårt alls och jag, 68 år, reagerar också på alla dessa bilder med vin- och ölglas.

 3. Heeeeelt fantastiskt inlägg! Jag har valt ett liv utan alkohol, egentligen mest för att kunna skjutsa och hämta mina barn när de var små(de är vuxna nu) och det var typ bara jag till sist som var nykter bland barnens föräldrar….. Sen hade jag en period som det var alkohol med men umgicks med fel personer så jag bröt med både personen i fråga och alkoholen…. Bästa beslut jag någonsin gjort! Får ofta frågan varför jag inte dricker, eller du kan väl göra ett undantag idag, eller vad du är tråkig…. Jag lovar, jag har precis lika roligt som med alkohol och framför alt är jag pigg dagen därpå! Finns många goda drinkar utan alkohol! ? Kram Linda

  1. Tack för dina ord Linda! Jag har definitivt lika roligt utan alkohol. Det finns så mycket gott att dricka ändå! Kram Vickan

 4. Precis så känner jag med! Har faktiskt tom tagit bild på mitt ramlösaglas i solnedgången o skrivit för att jag är värd det! Lite drygt – jag vet! Men det är precis min tanke som du skrev att barn och ungdomar ser detta. Är detta det normala? Är det så viktigt med alkohol!? Så tack för att du skrev det jag tänker.
  Mvh Linda

 5. Jag blir också ifrågasatt varför jag inte dricker på fester kalas på helgen mm. Det har också blivit så att jag och min sambo inte blir bjudna på vissa fester bara för att jag inte dricker.

  1. Blir ledsen av att höra att ni inte blir bjudna pga av att du inte dricker. Men om alkoholen är en så central del i dessa fester, så kanske det är skönt att inte vara där… Om jag blev ”bortvald” på detta sätt, så skulle inte jag vilja vara där heller. Ta hand om dig! Kram Vickan

 6. Hög igenkänningsfaktor på den här ? är ofta den som står över, inte för att hämta barn (än) utan för att jag hellre dricker vatten för att min kropp mår bättre av det. Men absolut att jag kan ta ett glas någon gång också. Viktigt ämne att lyfta för det är lite jobbigt att få den där frågande blicken eller kommentaren när man säger, nej tack. Nu har de flesta vänner vant sig och själv har jag precis lika roligt som alla andra och mår toppen bra dagen efter!

  1. Ja, den där frågande blicken känner jag också igen… Att vakna pigg och fräsch dagen efter och ge sig ut och springa innan frukost är lycka. Värt alla ”nej tack” i världen! Kram Vickan

 7. Hihihi en likadan, jag har också gjort ett aktivt val, min kropp, mitt liv, min spontanitet fungerar mycket bättre utan alkohol! När människor ifrågasätter mitt väl, så brukar jag svara……Jag är nog dryg ändå, det svaret brukar tysta dom flesta!

  1. Och jag vill slippa vara dryg eller säga något ”giftigt” svar… Tycker det ska räcka med nej tack! Så tråkigt att vi verkar vara så många som blir ifrågasatta. Ha en fin dag! Kram Vickan

 8. Så klokt skrivet! Jag håller absolut med och fick mig samtidigt en tankeställare… Ska definitivt tänka till på mina ”nu är det helg”-bilder framöver. Måste ju INTE innehålla alkohol. Tack för att du öppnade mina ögon. Kram från Jennie

  1. Tack och Tack Jennie! Både för dina fina ord om mitt inlägg och för att du återkopplade att texten faktiskt gav dig något. Kram Vickan

 9. Bra skrivet! Håller med, för mig är det inte värt längre att vara trött dagen efter. Visst är det gott ibland med ett glas men jag klarar mig utan. Finns så mycket goda alkoholfria alternativ ute. Det finns tom alkoholfri bubbel som går utmärkt att dricka!! Med två tonåringar som måste hämtas o skjutsas så måste jag vara alert o det är ingen uppoffring för mig. Speciellt när alokohol börjar och är intressant för dem. Om jag dricker hur ska jag vara trovärdig när jag 8nte vill att de ska dricka? Men hittills har ingen sagt något om att jag inte alltid dricker, det kan jag om jag vill göra när tonåringarna är hos sin pappa! Har också sett baksidorna i mitt jobb, jobbar inom vården.

  1. Tack för dina ord! Så synd att det ska behöva vara baksidor med detta. Men hade alkohol kommit till Sverige idag, hade de definitivt blivit förbjudet… Kram Vickan

 10. Så fantastiskt bra skrivet……och sant. Det är mer en regel än ett undantag att man ska dricka när det är fest. Upplever samma sak och har också gjort mitt aktiva val och bestämt mig för att avstå, i de flesta fall. Folk kan verkligen inte förstå det.

  1. Tack Maria! Mitt liv är definitivt inte tråkigare, trots att jag väljer att oftast avstå alkohol. Jag hoppas att alla människor som ifrågasätter oss som gör detta val, snart inser att det ändå måste vara upp till var och en att välja. Jag ifrågasätter ju inte andra vuxna som tar några glas vin. Tänk om alla kunde lägga energi på viktigare saker istället… 🙂 Kram Vickan

 11. Jag håller verkligen med dig . Jag har en 21 åringen som aldrig har druckit. Hon orkar inte gå med ut med sina kompisar arbetskamrater där för att hon ska alltid försvara varför hon inte dricker! Jag har själv aldrig druckti så mycket alkolhol dels därför att jag har tränat en massa .
  Jag tycker det är upp till var och en om man vill dricka eller inte .

  1. Tack för din kommentar. Så tråkigt att din 21-åring inte orkar gå med ut. Förstår inte när det blev ”mer accepterat” att dricka än att inte dricka?!? Naturligtvis är det upp till var och en att bestämma vad man både äter och dricker! Kram Vickan

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras