Stretch för benhinnor

Jag fick diagnosen kronisk benhinneinflammation för många många år sedan. I hela 20 år var jag utan att springa och att göra en hopp under träning. För drygt 3 år sedan fick jag hjälp med ett återgångsprogram till löpning. Att  ä n t l i g e n  få springa igen är LYCKA lycka LYCKA! Jag har genom åren lärt mig en hel del om hur jag delvis kan förebygga och dämpa det onda i benhinnorna. Bland annat genom stretch för benhinnor.

Det finns två stretchövningar som jag tycker är riktigt bra. Den ena stretchar inre vadmuskeln och den andra stretchar framsida smalben. Längst ner i inlägget finns några andra tips som hjälper mig.

Stretch för benhinnor

Ovan framsida smalben. Ha fotens ovansida i golvet. Lyft upp knät och du känner att det drar på framsidan av smalbenet. Räkna sakta till 30. Släpp ner och vila. Upprepa tre gånger.

Nedan inre vadmuskeln. Ha tårna i linje med andra knät eller strax bakom. Tryck ner knät mot golvet. Hela foten ska vara i golvet, släpp inte upp hälen. Räkna sakta till 30. Släpp trycket och vila. Upprepa tre gånger.

Benhinnor

Andra saker man kan tänka på eller testa för att ta hand om ömmande benhinnor:

• Vila är viktigt!
• Bra dämpade skor
• Springa på mjukare underlag. Asfalt ger nästa alltid ömmande benhinnor för mig.
• Jag har alltid långa kompressionsstrumpor på mig när jag springer
• Kyla benhinnorna efter löppass/träningspass
• Jag har kompressions vadskydd på mig på dagarna om jag har en ond period

Hjälpmedel för ömma benhinnor

33 kommentarer
  1. Så bra tips. Jag brukar inte ha konstant ont, men blir definitivt öm emellanåt. Ska verkligenta till mig dina tips.

    1. Vad bra att du gillar mitt inlägg. Hoppas att du inte behöver använda tipsen… Vila är ju det bästa om man har ont, men tyvärr det svåraste… Kram Vickan

  2. Hej,
    Jag blev så glad när jag hittade hit och närnjag fick ta del av ditt program för återgång till löpning. Jag påbörjade det och har nu avslutat vecka 3. Tyvärr kommer jag inte åt det mera genom de länkar som finna här på sidan. Har försökt att hacka mig fram men inte lyckats. Det skulle betyda så mycket om du skulle vilja maila programmet till mig så att jag kan fortsätta. Har gjort en liknande resa som du och ett nytt hopp tändes när jag tog del av din berättelse.
    Tack på förhand
    Ellinor Oredsson

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras