Trapplöpning för PEF-mätning

Jag har ju sedan i mars haft problem med andningen när jag tränar. Den är alltid mycket tyngre än den varit tidigare, men ibland tar även luften helt slut. Det känns som att ett locks lägg på. Då räcker det med att stanna till och göra tre-fyra djupa andetag, så kan jag springa på igen. Dock har jag haft svårt med distanslöpning, då jag får stanna efter ca 1,5 km hela tiden och djupandas och dessutom stanna till ovanför de flesta uppförsbackar. Så segt och tråkigt, när just distans har varit mitt bästabästa tidigare. Så ett steg i alla tester som har gjorts, är att genomföra trapplöpning för PEF-mätning. Jag sprang idag i en trappa i 6 min. Jag mätte utandningen med PEF-mätaren precis före, direkt efteråt och sedan efter 2 – 5 – 10 minuter.

Jag har gjort vanliga PEF-mätningar morgon och kväll i två veckors tid, vanligt EKG, arbets-EKG och nu PEF-mätning vid trapplöpning. I höst ska jag även få göra spirometri för att testa lungfunktionen. Något är fel, då andningen ibland slutar mitt i ett träningspass och dessutom är jättetung under tiden och efteråt. Jag kan aldrig småjogga och prata samtidigt, för då tar luften slut också och jag börjar hosta. Ibland får jag själv känslan av att syret inte förs runt ordentligt i kroppen, eftersom benen blir som stockar. Det har jag heller aldrig varit med om tidigare. Jag blir liksom aldrig trött i benen när jag springer.

Jag hoppas att min läkare kan hjälpa mig hitta vad som är fel, så att jag kan njuta rakt igenom mina träningspass igen och dessutom springa mer distans. //Vickan

Trapplöpning för PEF-mätning

PEF står för Peak Expiratorisk Flow, men den kallas också för toppflödesmätare. Den ska ge en indikation på hur lätt luften passerar genom luftvägarna och lungorna.

PEF-mätare

Uppförslöpning i trappa

Del 2 av trappa

Trapplöpning

Trapplöpning

Löpning

Trapplöpning

Efter de 10 minuterna jag skulle vänta för att göra sista PEF-mätningen, sprang jag 4 gånger till i trappan för att få ihop 10 gånger i trappan. Och eftersom jag ändå var uppvärmd och lite varm så sprang jag en 5 km-runda runt strömmen.

Lusthus vid Motala ström

25 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras