Toppbestigning av Åreskutan

Vilken dag! Vart ska jag börja berätta?!? Vi parkerade på Kabinbanans parkering. Vi visst inte riktigt var spåren startade och när vi frågade personalen vid Kabinbanan visste inte de heller… Vi gick iallafall till Timmerstugan och där hittade vi en tydlig start på flera vandringar. Vi påbörjade dagens vandring på Trollstigen. En fint ordnad skogsstig med fina små inslag för barn. Vi kom till Fjällgården och insåg att vi borde kanske ha kört dit och parkerat där istället. Jaja, nu fick vi någon km extra uppför. Är vi på aktiv semester så är vi!

Från Fjällgården följde vi röd led 214. Det var smal stig, solen gassade, svetten rann och det var ganska brant uppför. Vi vände oss om några gånger och fick fina vyer över Åre by och Åresjön. Vi kom fram till Mörvikshummeln. Där stod den fina ÅRE-skylten. Härifrån började klättringen uppåt med mestadels sten- och bergunderlag. Sånt gillar jag! Vi tog en kaffepaus med vackra vyer. Vi följde röda 214 upp till Kabin Berg. På vägen gick vi förbi den första snön. Jag var liksom tvungen och springa lite fram och tillbaka i snön och kasta snöboll. Från Kabin Berg tog vi svart led Vertikal upp till Toppstugan. Nu började jag bli lite låg på energi. Kom på att jag bara druckit lite kaffe och vatten. Jag köpte en våffla och en cola i Toppstugan. Det smakade verkligen galet gott! Och att äta med 360 graders utsikt. Toppbestigning av Åreskutan 1420 möh, blev vår första topp. Vi fotade en hel del (och hjälpte även andra par och familjer som vill ha gemensamma kort på toppen) och så blev det ett hoppkort. Sedan började vandringen nedåt.

Vi tog svart 215 tillbaka ner. Lite klurigt på sina ställen, men vansinnigt vackert med vyer åt alla håll. När vi kom till S33 (stolpnummer och korsande av led) svängde vi in vänster på röd 216 för att komma till den lilla sjön. Där tog vi lite fika med kaffe och kanelgifflar. Mums. Vi bestämde oss (eller jag mer eller mindre övertalade mannen) att bestiga Lillskutan när vi ändå var så nära. Så vi gick upp till Lillskutan, 1094 möh också. Där såg jag en fin sjö på baksidan och mannen ville vila. Jag hade mycket spring i benen, så han satt på en klippa och jag sprang lite fram och tillbaka vid sjön. Magiskt vackert. Sedan gick vi tillbaka till led 216 och till korset S33. Där valde vi svart 215.

Vi gick förbi Totthummelns vindskydd och Nalleklippan på vägen tillbaka mot Fjällgården. Vi avslutade med Trollstigen ner och väl vid bilen hade vi nästan gått 17 km och knappt 30.000 steg. En fantastisk dag och jag är riktigt lycklig över hur vackert vi har det i Sverige! Nu blir det chill på balkongen och i soffan resten av dagen. //Vickan

Här kommer en bildbomb från dagen:

Ledkarta

Vid Timmerstugan

Åresjön

Åresjön

Vi

ÅRE-skylten

Kaffepaus

Min nya jacka (Light Speed Waterproof Jacket) från 2xu var helt fantastisk. Den var skön när vinden ven och den ska tåla regn också. Men det hoppas jag att jag slipper testa😉.

Snö på Åreskutan

Snöboll

Våffla vid Toppstugan

Våffla på toppen smakade vansinnigt gott.

Våffelätande

På toppen av Åreskutan!

Toppbestigning av Åreskutan

Toppen av Åreskutan

Ett hopp på toppen!

Topphopp

Vyerna alltså… Så magiskt vackert!

Vyerna

Vandring

Leden

Åreskutan

Fjällmiljö

Vandring

Alltså ser ni hur galet vackert det är!!! Får inte nog av utsikten.

Ledkors

Fjällsjö

Fika och energipåfyllning.

Fika paus

Lillskutans topp

Toppen på Lillskutan.

Lillskutan

Fjällsjö

Löpning

Liten sjö på berget och stora Kallsjön i bakgrunden.

Fjällöpning

Mannen

Tuvull

En kantig hjärtsten. Mina nya vandrarskor och underbara Gococostrumporna.

Hjärtsten

Karta Toppbestigning Åreskutan

Höjdprofil Åreskutan

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras