Min bästa personliga fortbildning…

Hälsa & Fitness har nu en artikel om ”10 tecken på att du är på väg in i väggen” på sin webbsidan. Det fick mina tankar att virvla igång… Jag har varit där… Det var ett helvete att vara i det, MEN nu i efterhand vill jag inte alls vara utan det. Den bästa personliga ”fortbildning” jag har haft!!!

Det tog lång tid innan jag själv fattade att jag inte mådde bra. Jag hade flera av symtomen som det står om i artikeln. Jag ansökte om ett friår, som fanns då. Jag fick det beviljat & kände att det kunde bli min utväg med allt det jobbiga. Nästan en månad senare så ändrade regeringen beslutet, hävde upp mitt beslut & drog in friåret. Det kändes som att någon sparkade undan fötterna på mig… I samma veva frågade min då 5-årige son mig om varför jag alltid var arg på honom, fast han alltid var så snäll – då brast det… Och sedan grät jag nästan konstant i en vecka. Jag var definitivt inte den mamman jag ville vara. Tack å lov hade jag en mycket nära kollega på jobbet, som också hade uppfattat hur jag mådde. Tack vare det fick jag snabbt professionell hjälp. Jag skämdes dock över situationen jag hamnat i & det tog flera veckor innan jag vågade berätta för mina vänner. Då var det fortfarande ganska ovanligt att bli ”utbränd” & jag kände mig bara som en enda stor besvikelse!

Året var 2006 & allt det här hände i samband med min födelsedag i november. Jag fick Martin Stenmarcks nya CD ”Sjumilakliv” i födelsedagspresent & den gick sedan på repeat här hemma… Jag grät & sjöng med om vartannat. Låtarna kan jag utan & innan än idag. Martin Stenmarck – du hjälpte mig ur denna jobbiga tid!! Eftersom barnen bara var 3 & 5 år, försökte jag ”skärpa mig” så mycket jag kunde när de var hemma – för jag ville inte att de skulle behöva se en ledsen mamma. Detta halvår när skivan ”Sjumilakliv” spelades om & om igen, gjorde att den blev en del av deras barndom också. Som något positivt! Vi kan fortfarande lyssna på albumet tillsammans när vi åker långt i bilen (fast nu på Spotify såklart…). Trots att det var en tuff period, så blir jag glad av att lyssna på låtarna! Den skivan hjälpte mig ur det jobbiga?!!

Med hjälp av samtal, vila & att göra saker jag mådde bra av, var jag tillbaka i arbete på deltid redan efter några veckor. Sedan trappade jag upp arbetet efter hand & till sommaren var jag tillbaka igen. Det tog en termin, men sedan dess har jag varit Vickan 2.0 & trivs mycket bättre med mig själv & klarar av motgångar & jobbiga perioder på ett helt annat sätt.

Att ta tecken & symtom på allvar är viktigt! Riktigt viktigt! De finns ju där av en anledning! Jag varken tror eller hoppas att jag någonsin kommer att hamna där igen. Jag har lärt mig så mycket om mig själv & att känna igen symtom & känslor hos mig, som gör att jag har koll på hur jag mår. Blir det lite för mycket en period, framför allt på jobbet, så är jag noga med att hitta möjligheter till förändring. Hittills har det funkat kanon. Något som hjälper mig enormt i mitt mående är träningen. Jag mår riktigt bra i stunden när jag tränar & jag mår fantastiskt bra av känslorna efteråt. Jag kan även längta innan ett träningspass & njuta bara av att planera det. Att hitta sin egen grej, som man mår bra av, är viktigt! Samma sak passar inte alla. Jag har ibland fått höra att jag tränar för mycket & att jag kanske har ett problem med det. Så är det INTE!! Jag är noga med att ha vilodagar (& njuta av lugna stunder!), jag är noga med att inte träna om kroppen säger ifrån eller om det visar minsta tendens till halsont eller feber. Jag blir lycklig av träning! Life in a happy way helt enkelt! Jag har hittat träningsformer som passar mig, som ger mig både glädje, styrka & kondition. Träningen är verkligen bästa terapin ever!!! Träningen ger mig så mycket & jag är så lycklig över att min kropp gillar det lika mycket som mitt psyke gör!

Ta hand om dig & gör det du & din kropp mår bra av! //Kram Vickan

3 kommentarer
  1. Var börjar man..? Jag sprang in med full kraft i den beryktade väggen för vara några helger sen.. Vad gör jag nu?

    1. Hej Ida!
      Jag fick kontakt med företagshälsovården ganska direkt. Då fick jag komma i kontakt med en psykoterapeut som arbetade med KBT. Det hjälpte mig. Oftast behöver man någon slags professionell hjälp. Vårdcentralen kan vara ett första steg om du inte har företagshälsovård. Ju snabbare du kan få hjälp, ju fortare kommer du förhoppningsvis tillbaka. Gör saker du mår bra av! Gå promenader utomhus! Ta hand om dig!! Kram från Vickan

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras