Rehab pågår

I veckan har jag besökt ”min” fysioterapeut igen. Jag har fått fyra rehabövningar som jag ska göra varje dag för min axel. Eftersom att jag har haft ont i axeln, så har jag använt andra muskler för att kompensera det onda. Så nu måste jag avlasta min högra skuldra som har tagit ett för stort lass under den onda axeltiden. Jag ska fortfarande använda min högerarm/axel så sparsamt som möjligt och får inte göra några saker som gör ont. Vem ska hänga tvätten, växla när jag kör bilen, ta på mig sport-bh och toppar, hälla ut vattnet när jag kokat pasta, skära grönsakerna, tvätta håret??? Ja, det är så många saker i vardagen som man behöver två armar till. Beundrar alla som klarar sig med bara en eller helt utan armar. Ni är ju hjältar som klarar vardagen🌟!! Rehab pågår alltså från och med nu. Tråkigt, men ack så viktigt! //Vickan

Rehab pågår

Ovan. Jag ska dra isär ett gummiband och sedan lyfta armarna från höften till ovanför huvudet. Gummibandet ska vara utdraget hela tiden.

Nedan. Ett gummiband är fäst i vänster fot och jag håller det sträckt med höger arm. Armbågen ska vara i 90 grader, i 45 grader vinkel från kroppen. Lyft upp knät, för handen uppåt, lägg ner benet rakt igen och för armen ner mot höften. Armen är i 90 grader genom hela övningen.

Rehab axel

Nedan. Sänk axlarna. För axlarna bakåt och tryck ihop skuldrorna. Håll kvar i 10-15 sekunder. Händerna ska du ha som i byxfickorna.

Axel och skuldror

Nedan. Stå rak med armarna rakt ner. Lyft armarna framför dig. Viktigt att inte höger axel åker upp, utan båda axlarna är i samma höjd. Övningen kan med fördel göras framför en spegel, så att man verkligen ser att det blir rätt.

rehab axel

Och så ett FREDAGSHOPP på det! Första fredagen denna hösttermin (eftersom jag jobbar i skolans värld så lever vi efter höstterminer och vårterminer…). Extra skönt med fredag och helgen framför mig idag, för ojoj så trött jag har varit denna vecka!

Fredagshoppet

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras