Återbesök och ny spruta

Idag har det gått exakt tre månader sedan jag opererade min axel. Under operationen upptäckte de ju att skadan var större än magnetröntgen hade visat. Detta innebar längre sjukskrivning och längre rehab. Igår tog min sjukskrivning slut. Jag trodde först att det var ett skämt när läkaren sa att jag var sjukskriven i tre månader, men förstår alldeles för väl nu så här i efterhand varför och att det verkligen behövdes. Jag har redan börjat jobbat 25% och 50% hemifrån, men mer än så har jag inte orkat. På morgonen idag var jag på återbesök hos ortopeden som opererade mig. Det visade sig att jag har början till frozen shoulder, vilket förklarar att rörligheten inte är som den ska och en del av värken. Det är tydligen inte helt ovanligt att detta händer efter just den operationen jag har gjort. Jag fick därför en kortisonspruta i axeln. Innan operationen fick jag sammanlagt 4 kortisonsprutor i högra axlen. Nu hoppas jag innerligt att detta var den absolut sista! 5 sprutor räcker liksom!

Ortopeden sa att jag kommer att bli bra, men att det kan ta ytterligare 6-9 månader innan jag kan leva och träna som jag önskar. 6-9 månader… Det är lång tid det!!

Jag hade förväntat mig att det skulle gå betydligt smidigare för mig att komma tillbaka till en väl fungerande axel, då jag var riktigt vältränad innan min skada. Jag är ju inte purung direkt, men inte tokgammal heller. Nu är ju allting väldigt individuellt och relativt, men jag (och fysioterapeuten) hade verkligen hoppats på att det gått lite bättre fram tills nu.

Om en vecka ska kortisonsprutan visa full effekt. Då vänder det! Jag måste tro på det. //Vickan

Återbesök och ny spruta

Kortisonspruta

Veckan som gått har inneburit:

Tofs
Jag kan med nöd och näppe äntligen sätta upp en vanlig tofs mitt bak på huvudet. Det gör ont och ser meckigt ut när jag gör det – men DET GÅR!! Det tog 87 dagar innan jag fixade detta.

Tofs fläta

Rehab och styrka
Jag har börjat träna lite mer rehabstyrka och övningar med lite vikt. Det går sädär. Klarar inte ens 1-kilosvikt när axeln ska tränas. Biceps och triceps ska även börja tränas lite mer regelbundet och där kan jag ha tyngre vikter.

Axelrehab

Bilkörning
Det är fortfarande en stor anspänning att köra bil. Vissa moment är svåra eller gör ont. Vid ett tillfälle hade sonen dragit åt handbromsen lite för hårt för mig. Jag fick gå ur bilen, sätta mig på passagerarsätet, släppa på handbromsen med vänsterhanden och sedan gå tillbaka till förarsätet. Det här är ett typexempel på många saker i min vardag – det går, men tar extra tid och är meckigt. Att ändra backspegeln är lite klurigt med vänsterhanden, men det går. Att skrapa rutan vid passagerarsidan är nästan omöjligt. Vi har ju dessutom en SUV, vilket gör att jag har svårt i vanliga fall att nå mitt på framrutan. Nu är det omöjligt även med ett långt skaft. Jag måste komma på alternativ helt enkelt.

Jobb
Från och med nu ska jag jobba 100%. Får jag inte till sömnen, så fattar jag inte riktigt hur jag ska fixa att vara fokuserad 8 h/dag. Ortopeden sa dock att det är bra om jag kan arbeta hemifrån så mycket som möjligt, för att inte behöva köra bil mer än nödvändigt och för att kunna ta pauser när det behövs.

Löpningen
Jag är så så så så TACKSAM för att jag kan springa. Hade jag inte haft löpningen under denna tid, så vet jag ärligt talat inte hur jag hade mått psykiskt. Löpning i dagsljus ger så galet mycket energi tillbaka. Löpningen är verkligen min bästa ”medicin” ever och den gör att jag orkar kämpa på framåt.

Vinterlöpning

 

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras