Dopning idag – inom idrott och samhälle

Idag har jag varit på en stor nationell konferens med rubriken Dopning idag – inom idrott och samhälle. Jag tog tåget tidigt till Stockholm. Konferensen startade med Arne Ljungqvist, som även har startat Pure For Sure. Vi fick lyssna till gurun Johan Öhman från PRODIS. Det var flera olika föreläsningar idag, där Sebastian Samuelsson var min favorit. Innehållet i föreläsningarna var bland annat om kosttillskott, dopning, attityder, trender och tillslag, idrottens regelverk och en kroppsbyggares berättelse.

Nu sitter jag på tåget hem och är fullmatad med ny information. En riktigt bra dag som var oerhört intressant. Jag känner mig positiv av allt gott som händer inom idrotten, vilken lycka det är att lyckas med ett resultat när man har tränat och kämpat för det på ren väg. Hur kan man egentligen vara glad och lycklig över ett rekord eller en medalj om man har fuskat sig till det? Vad är det som gör att man går över gränsen och tar de där första tabletterna, medicinerna eller blodet för att springa lite fortare, kasta lite längre eller prestera lite högre? Förstår man inte riskerna? Fattar man inte konsekvenserna av vad som händer när det upptäcks? Tänker man inte på hur familj och vänner runt omkring en kan må? Frågorna är fortfarande många, men jag har definitivt fått mer kunskap denna dag.

Inom mitt jobb har jag ett uppdrag som ANDT-samordnare i kommunen (ANDT = Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak). Det är ett oerhört intressant uppdrag som jag skulle kunna lägga ner mycket mer tid på än vad jag har i min tjänst. Jag har fokus på tobak och dopning. Mitt driv i dessa frågor gör det extra spännande och jag har varit med att genomföra Tobaksfri skoltid i min kommun och jag har diplomerat gymmen i 100 % Ren Hårdträning. //Vickan

Dopning-konferens

Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist

Arne är 88 år (!!) och berättade om hur han tillsammans med Arnold Beckett (England) och Manfred Donike (Tyskland) drog igång antidopningsarbetet för 45 år sedan. Tänk att denna kloka och inspirerande svenske man är en av de största inom antidopningsarbetet! I världen! Genom alla tider! OS i Seoul var vändningen och förde arbetet mot dopning från motvind till medvind. Det var även då som Ben Johnson testades positivt för dopning.

Nedan Arne Ljungqvists förhoppningar med dagens konferens:

Arne Ljungqvist önskar

Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson

Sebastian berättade om sitt engagemang mot dopning och för en ren idrott och att alla ska tävla på lika villkor. Jonas Karlsson, som för övrigt var en grymt bra moderator idag, intervjuade Sebastian. Alla idrottare måste numera göra en utbildning på nätet (renvinnare.se) för att få tävla. Det är en timmes utbildning med filmer och en del frågor att svara på. Detta för att idrottare ska få en bättre och tydligare bild av vad dopning är och vad det innebär om man tar preparat som innehåller otillåtna medel. Sebastian sa att det stjäl ögonblick från idrottare. En riktigt bra mening tycker jag! Han menar att känslan att få stå där på prispallen och ta emot en medalj är ett ögonblick i livet som är magiskt. Om någon dopar sig, så innebär det kanske att man då tar en plats på prispallen man inte borde få. Eller att personen senare blir ifråntagen sin medalj och den ges till någon annan, men då har man ju förlorat det magiska ögonblicket!

Skidskytten Sebastian vill ändra på tre saker om han får önska och bestämma:

  • Forskningen måste bli mer och bättre. Idag ligger missbrukarna av dopning steget före. Forskningen måste ligga först!
  • Fler dopningstester. Sebastian har bara gjort 9 tester senaste året. Det tycker han är för lite.
  • Sprida kunskapen. Om fler människor vet mer, så kan fler ta ställning och då blir förhoppningsvis på lika villkor.

Jonas Karlsson

Ovan moderator för dagen – Jonas Karlsson. En stjärna som passade perfekt för detta uppdrag. Kunnig, fantastisk röst, rolig och seriös!

Nedan Johan Öhman som jobbar för PRODIS och föreläser en hel del ihop med Jonas Karlsson. Den föreläsningen vill jag gå på!! Rubriken på hans föredrag idag var: Jakten på superkroppen.

Johan Öhman

Thomas Eriksson

Ovan intervjuar Jonas Thomas Eriksson. Han pratade utifrån att han själv har haft ett dopningsmissbruk och fick ett hjärtstopp på grund av det. Det var först då han insåg hur allvarligt det var och vad han höll på med.

Nedan Christine Helle, som jobbar på antidoping.se. Hon pratade om Kosttillskott: effekter och risker. Riktigt bra föredrag.

Christine Helle

Kosttillskott: effekter och risker

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras