Halvvägs…

Idag är jag halvvägs i min sjukskrivning. 6 veckor har gått sedan operationen och sjukskrivningen är 3 månader. När jag träffade läkaren efter operationen på uppvaket och han sa att jag var sjukskriven i 3 månader, trodde jag ärligt talat att han skämtade med mig. Jag sa till min chef att jag räknade med att vara tillbaka sista skolveckan innan jul, alltså 4 veckor efter operation. Ojojoj så fel jag hade!! Jag börjar fatta nu varför det är tre månaders sjukskrivning… Att det skulle behöva gå så lång tid för mig att fatta varför. Jag har sååå långt kvar till att kunna använda armen till vardags. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi tro att det skulle ta så här lång tid. Och då är jag både riktigt envis och skapligt vältränad, vilket borde vara bra förutsättningar för en snabb återkomst till vardagen.

Tuff vecka

Det har varit ett tuff vecka. Riktigt tuff. Men också flera ljuspunkter. I tisdags grät jag när jag gjorde rehab. Det gjorde så ont i axeln, så tårarna kom utan att jag kunde göra något åt det. Dessutom hade jag vilovärk hela tiden. Jag fick kontakt med ortopedmottagningen och efter samtal med läkaren fick jag veta att jag skulle öka dosen värktablett från 1 tablett 2 ggr/dag till 2 tabletter 2 ggr/dag under en veckas tid. Jag åt detta vid tre tillfällen och mådde så illa, hade grym huvudvärk och kände mig yr. Jag hade dock ingen värk i axeln och rehab funkade bra. Efter morgondosen på onsdagen bodde jag någon timma på toaletten. Kräktes och var riktigt dålig. Bestämde mig för att inte ta den dubbla dosen mer och sedan dess har faktiskt värken varit hanterbar och det har gått ok med rehab.

Fin julhelg och distansrekord

Ljuspunkter denna vecka har såklart varit julhelgen med familjen. Det blev inte som vanligt för oss heller. Vi brukar fira en vit jul i Trysil. Men eftersom vi inte får komma in i Norge, blev det en brungrå jul här hemma. Men under omständigheterna har det varit helt ok. På juldagen sprängde jag den magiska gränsen och januaris mål – gå 10 km. Jag hade som mål att gå 8 km innan nyår. Nu blev det 1 mil redan nu och det kändes riktigt bra i hela kroppen. Lyckorus.

Julfilmer

Ni som följt min väg tillbaka efter operationen, vet att julfilmer har tagit upp en stor del av min stillasittande tid. Det har blivit sjukt många – nästan lite osunt😉. Till min lycka hittade jag en ny app med mer julfilmer, nu när jag sett alla på Viaplay, Netflix och TV4Play. Appen heter WithLove. En streamingkanal helt i min smak.

Mat och dryck

Jag har ätit förvånansvärt lite julgodis, men sjukt många hemmagjorda köttbullar. Älskar verkligen det! Favoriten denna julhelg har dock varit den varma chokladen. Med inspiration av alla julfilmer, testade jag varm choklad med minimarshmallows och en polkakäpp. Mums säger jag bara!!! En klar favorit och definitivt en ny jultradition. Jag har fortfarande inte någon direkt matlust, utan äter mest för att jag ska.

Saker att träna på eller be om hjälp med

Saker jag fortfarande inte har klurat ut hur jag ska göra själv med bara vänsterhanden: tvåla in vänster överarm och axel, knyta skorna, öppna bildörren om jag skulle sitta i passagerarsätet, sätta upp en tofs, skala en mandarin, rulla köttbullar eller byta ett örngott.

Saker jag har lärt mig

Saker jag klarar av med bara vänsterhanden numera: göra pannkakor, knäppa bh:n, skriva läsbart, hänga upp tvätten, skära vindruvor i fyra delar, vika ihop en filt snyggt och byta fixeringstejpen på de fem ärren själv.

Tortyren just nu

Dag 44 utan löpning idag (inte för att jag räknar😉, men ändå…). Det är nog den mesta ”tortyren” i allt detta… Har inte varit utan löpning så här länge, sedan jag kunde springa igen 2015.

Rehab och promenader

Två veckor med rehab som har varit kämpig. De nya övningarna ger tårar i ögonen varje gång. Tårar av smärta. Idag utökade jag rehabprogrammet med statiska övningar. Nya övningar brukar innebär lite vilovärk, men hoppas att jag är förbi tiden med mer värk nu. Kändes ok efter morgonens rehabpass iallafall👍. Efter rehab gick jag ut på en långpromenad i skogen. Det är andra gången jag vågar gå så långt hemifrån. Vågar, vad är jag rädd för kanske ni undrar!? Jo, lösa hundar eller en armé av vildsvin. Och i vår skog är det otroligt mycket förstört av vildsvin och tyvärr alldeles för mycket lösa hundar, ofta långt från sina matte/hussar.

Många steg blir det

Genomsnittet för antal steg denna vecka är: 13.820 steg per dag. Det är när jag går som axeln mår bäst.

Sömn

Jag sover fortfarande i bäddsoffan. Har testat tre spridda nätter i sängen, men ingen natt har känts bra där. Så jag fortsätter att ”sova” i soffan eller vila i dvala som det kanske mer är. Vilken dröm att få sova en hel natt. Eller iallafall sova några sammanhängande timmar!

Social kontakter

Jag fattar att hela Sverige och kanske världen har ett starkt behov av sociala kontakter just nu. Och att få sitta inomhus i värmen och utan regn och äta tillsammans med vänner och föräldrar. De flesta jag känner är ändå på sina arbeten och träffar jobbarkompisar. Sedan operationen har jag bara varit på fyra ställen inomhus förutom mitt egna hem: akuten, vårdcentralen, fysioterapeuten och apoteket. Upplyftande va!? På 6 veckor! Please – låt Corona vara över så att man får träffa folk igen. Nu ska jag ta mig an vecka 7 efter operationen. I denna vecka blir det dessutom ett nytt år. Det längtar jag efter! Ett nytt friskt och glädjefyllt år! //Kram Vickan

Halvvägs

Jag stannade upp vid Herrsjön på dagens 7 km promenad och reflekterade över veckan som gått. Det var då innehållet till detta inlägg skapades i huvudet.

Powerwalk

Rehabövningar vecka 5-6

Ovan rehabövningarna för de två veckor som gått, men som jag fortsätter med nu. Nedan rehabövningarna som ska fyllas på med denna och nästa vecka – statisk träning 2 ggr/dag.

Rehabövningar vecka 7-8

10 km - 1 mil

Jag nådde målet för januari redan denna vecka! Superglad för det! Firade med min nya favvo – varm choklad a la Christmasmovies.

Varm choklad

HÄR kan du läsa om första veckan utan axellås. Och HÄR kan du läsa och hitta länkar till min fyra första veckor med axellås efter axeloperationen.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras