Första veckan avklarad

Nu är det exakt en vecka sedan jag opererade min högra axel (jag är högerhänt!!). Jag kommer ihåg att det första jag såg när jag vaknade ur narkosen var mitt axellås och att jag högt sa F-N. Det innebar att de hade hittat saker i axeln som var värre än de hade sett via undersökningar och röntgen. Senan var inte bara skadad, utan helt av. Detta innebar också längre sjukskrivning och längre rehab + ett axellås dygnet runt de första 4 veckorna. Nu är första veckan avklarad. Dag 8 av 28 med axellås är inledd. Jag märker absolut av framsteg och förbättringar, men ojojoj så sakta det går… Jag vill att saker ska ske snabbt och fort typ. Jag slutade med alla värktabletter i lördags. Vet inte om alla biverkningar beror på medicinen, men kände ändå att jag ville sluta. Jag har ju redan haft värk i två år och värken jag har just nu är inte värre. Svullen mage, torr hy, aptitlöshet och en svullnad på insidan på höger överarm (men det har nog med själva operationen att göra. Den ska lägga sig säger läkaren.).

Tid är bokad till distriktsköterska för att ta bort stygnen på måndag nästa vecka och första besöket hos fysioterapeut är på tisdag nästa vecka. Det känns som två steg i rätt riktning.

Denna vecka har inneburit detta i siffror:

19 genomförda rehabpass hittills
11 korta promenader från 1-2 km
1 tjutattack (då jag tappade en låda och spände kroppen och det högg till i axeln)
16 koppar kaffe
0 löprundor
1 lyckad rosettknytning
1 – endast 1 – hemklickning från nätet!!! (Annas & Emils bok)
7 hel eller halvt sömnlösa nätter
14 julfilmer (jag veeet, helt sjukt. Men jag gillar dem!)
1 hårtvätt (jag veeet igen, ofräscht! Tack å lov för torrschampo. Att tvätta håret går inte att göra själv och det var riktigt meckigt. Duscha funkar dock bra tack å lov🙏!)

Jag har ett förvånansvärt lugnt sinne och det har blivit många skratt, då jag tar för givet att jag ska fixa saker och sedan bara går det inte… Jag är envis – riktigt envis och har ett tjockt pannben – men vissa saker klarar jag inte av – än!

Saker att träna på😉:

Skala en mandarin
Använda saltkvarnen
Klämma ut duschtvål i handen
Göra en fläta eller sätta upp en tofs
Skära bröd och bre en macka
Fälla upp ett paraply utan knapp
Hälla av vattnet efter att jag kokat ärtor
Öppna ett kaffepaket
Ta på en t-shirt och bh själv
Vika tvätt

Det är både utmanande och frustrerande, men jag är ändå tacksam att operationen blev av i dessa Coronatider.

Jag hann förbereda nästan hela julkalendern innan operationen – så den 1 december startar jag för tredje året i rad min aktiva julkalender #happyjulkalender2020! //Vickan

Axellås

Axellåset som är på dygnet runt. Får endast tas av vid rehab och dusch. Lite meckigt som ni förstår…

Axellås

Axellås
Rehabövningar och tv blir det mycket av…

Rehabträning

Promenader i skogen och i solen är som medicin.

Första veckan avklarad

Första veckan avklarad

2 kommentarer
 1. Heja på din kämpe! Tips på julfilm?.., brukar gilla dem också…14 wow 😳😜👍….

  1. Här är tips på några julfilmer:

   Finding Father Christmas
   Christmas under wraps
   My Christmas inn
   Christmas Land
   Christmas Wonderland
   Christmas around the corner
   A Christmas Coincidence
   Every Other Holiday
   Shoelaces for Christmas
   Another Christmas Coincidence
   Last Vermont Christmas

   En mysig julserie är också Home for Christmas. Have fun🎄🤶🎅🏼!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras