9 veckor känns som en evighet

Jag läser hos många i sociala medier, om att alla tycker att tiden får så fort. Det gör inte jag! För mig har det idag gått 65 dagar sedan operationen – 9 veckor känns som en evighet. Igår var jag hos fysioterapeuten igen. Han var nöjd med att min rörlighet blivit lite bättre. Jag frågade när jag kunde räkna med att vara som vanligt igen. Efter en sådan operation tar det minst 4-6 månader blev svaret😱. Bra med ärligt svar, men tufft att kanske behöva vänta ytterligare upp till 4 månader…

Springa

Är så så så tacksam för att jag kan springa igen. Att dessutom uppnå ett veckomål som jag har för hela 2021, känns helt fantastiskt. Förra veckan blev det 25 km fördelat på 4 pass. Supernöjd. De dagar jag har sprungit, sover jag också lite bättre.

Nackspärr

De senaste tre dagarna har jag haft nackspärr. Vet inte vart det kommit ifrån, med att bli ännu mer orörlig känns inte speciellt kul. Livet är fullt av utmaningar… 🙃

Jobb

Drygt en vecka med jobb är fixad. Jag jobbar bara 25 %, men det har verkligen varit tillräckligt just nu. Med en ”gröthjärna” efter alldeles för lite sömn under många veckor, har jag svårt att fokusera längre än 2 h åt gången. Det är även jobbigt att sitta vid datorn längre stunder. Jag fortsätter även denna vecka med 25 %.

Rörlighet

Jag fick ju förra veckan stanna kvar i de rehabövningar jag hade ytterligare en vecka. Det har dock gett resultat och numera kan jag utföra alla övningar utan tårar och jag har även sett en liten utveckling. Axeln är fortfarande alldeles för stel för att leva som vanligt. Den känns även ”svullen” fast det inte syns utanpå. Alla kläder är lite mer trånga över högra axeln än över den vänstra. Märkligt.

Utveckling

Jag kan numera sätta upp en tofs. Eller iallafall en snedtofs. Den är åt vänster håll och har gjort mitt liv lite smidigare. Hatar när håret hänger fram och är i vägen. Jag aldrig gillat snedtofs, men ”man tager vad man haver” heter det ju… Jag kan numera även sätta på kranen själv med högerhanden, vilket resulterar i att jag kan fylla på ett glas utan att det blir blött. Detta är verkligen saker man tar för givet i vanliga vardagen, men när man inte kan göra som man vill så inser man att det finns så mycket saker som man tar för givet.

Envis

Att vara envis är ofta något bra. Tack vare det har jag ändå utvecklats en hel del under dessa veckor. Men att vara envis kan också vara dumt och förstöra. Framför allt när man (= jag) ”kan själv” och inte ber om hjälp fast man borde… Häromdagen skulle jag plocka undan det sista av julen och advent. Jag bar lite för mycket och fick sedan sota för det i form av grym värk. Tack å lov lade sig värken senare på kvällen, men jag blev så irriterad på mig själv som gjorde saker som jag vet att jag inte klarar just nu.

Styrka

Vad jag saknar styrkan i min högra arm! Det är helt sjukt vad man tappar muskler. Undra hur lång tid det ska ta att bygga upp det igen? Just nu är det till och med svårt att bära en full kaffekopp eller ett fullt glas vatten med högerhanden. Tack å lov börjar min ”styrkeresa” denna vecka.  Igår hos fysioterapeut gick vi igenom dynamiska styrkeövningar som  ska  tränas  varannan  dag.  Jag fortsätter med rörlighetsövningar några gånger per dag, men slutar med  statisk styrka.

Ni som kan – NJUT!

Alla ni där ute som lever som vanligt (förutom att det är pandemi…), se till att njuta av de små sakerna. Att kunna ta av sig ett linne eller en kortärmad t-shirt själv, att kunna diska en stekpanna, att köra en kundvagn, växla med manuell växellåda, skotta snö och byta påslakan. Och för att inte nämna alla träningsövningar… Jag NJUTER verkligen fortfarande varje gång av att kunna tvätta håret själv. Jag ska absolut försöka att hålla kvar känslan av att vara tacksam för små saker framöver. För livet kan ändras fort och alla självklara saker blir inte längre självklara. //Vickan

Inatt och på morgonen har jag lite känningar i halsen,  så jag avstod löpning idag tyvärr. Det blev en promenad i skogen istället. Nu på eftermiddagen har känningarna försvunnit.

9 veckor känns som en evighet

Jag hoppar in i denna vecka och hoppas att den bidrar med stora förändringar till det positiva.

Hopp

Snö i skogen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.