En vecka i Åre

Nu är det en vecka sedan vi åkte hem från Åre. Min första gång någonsin som jag har varit där faktiskt! Och jag är så nöjd! Jag hade velat ha mer tid. Jag hade velat springa några fler långrundor. Jag hade velat bada. Jag vill tillbaka helt enkelt!!! Gärna olika årstider!

Vi har kört 192,5 mil bil. Jag har gått 183170 steg, vilket ger 22876 steg i snitt per dag (och då är två dagar av dessa långa bildagar!!). Jag har sprungit 25 km. Jag har gått 1176 trappor (enligt Apple watch). Bestigningen av Åreskutan och Lillskutan blev 317 trappor. Jag har ätit frukost ute alla dagar med utsikt över Åreskutan och Åresjön🙌! Jag är full av goa minnen och fantastiska näthinnebilder av fantastiska vyer!

Mannen fick redan första dagen ont i sina stortår. Det visade sig sedan att han hade inflammation i båda sina stortår (naglarna), så han behövde ta lite längre stopp då och då under vandringarna och vila tårna. Dessutom kunde han inte gå rakt neråt, så han fick gå i ”slalomsvängar” nedför. Jag är imponerad av att han tejpade tårna varje dag efter det och följde med på mina rundor. (När vi kom hem jämförde han dessa skor med andra skor i samma märke som han har. Trots att det är samma storlek, skilde det nästan 1 cm (mindre) invändigt på skorna. Inte konstigt att han fick ont… Han fick faktiskt lämna tillbaka dem pga felmärkning!!). När han vilade på fjället, så passade jag på att köra lite löpning fram och tillbaka på fjället. Det var faktiskt otroligt härligt det också.

Veckans bästa: Naturen. De magiska 360-graders vyerna.

Veckans sämsta: mannens tår.

Veckans häftigaste topp att bestiga: Åreskutan 1420 möh

Veckans väder: det enda man inte kan påverka typ… Vi har ändå gjort det mesta som vi hade tänkt oss, oavsett vädret. Hade gärna badat i en fjälltjärn sista dagen, men då var det 14 grader och regn… Det gäller också att inte förlita sig på väderapparna, för de stämde typ inte alls. Vädret ändrar sig fort i fjällen.

Veckans överraskningar: Vyerna vid Blomsterstigen. Att Åre by var så litet.

Veckans godaste: våfflan på Åreskutans topp och en kall cola på Årehyddan efter en mycket varm vandring.

Toppar vi bestigit: Åreskutan (1420 möh), Lillskutan (1084 möh), Mullfjället (1031 möh), Välliste topp (1025 möh), Mörvikshummlen (891 möh) och Skurdalshöjden -Vindarnas tempel (842 möh).

Vattenfall vi besökt: Tännforsen, Ristafallet och Handölforsen.

Veckans favoritställe: Mörvikshummeln

Veckans besvikelse: den täta dimman på Mullfjället (fast vädret är ju något man inte kan påverka…)

Önskar av Åre: bättre skyltning på flera av lederna samt en vandringsled upp till Västerskutan (1333 möh).

Längtar efter att göra nästa gång jag kommer till Åre: 
Se Mullfjället utan dimma
Bada i Byxtjärn
SUP:a i Åresjön
Springa till Lillådammen
Springa i Drommen
Blanktjärnsrundan (som vi avråddes från att gå denna gång)
Bestiga Åreskutan igen
Minst en gång besöka Mörvikshummeln

Läs gärna blogginläggen om de olika vandringarna och utflyktsmålen vi besökte. Jag har försökt att skriva in sådant som jag saknade när jag sökte info inför resan, som var lederna började, var man kunde parkera etc.

Så här såg vår vecka ut:

Alla blogginlägg är länkade här nedan och där finns massor av bilder och mina små berättelser om toppbestigningar, vandringar och utflykter.

Dag 1: Toppbestigning av Åreskutan och Lillskutan.

Dag 2: Mullfjällets topp. Tännforsen.

Dag 3: Löpning till Fröå gruva och Byxtjärn. Ristafallet. Åre by.

Dag 4: Stendalsrundan. Löpning.

Dag 5: Välliste runt.

Dag 6: Blomsterstigen i Storlien. Handölforsarna. Löpning.

Hoppas att du som besöker Åre och använder dig av mina tips, får en fantastisk vistelse i svenska fjällen! Vi bor verkligen i ett magiskt vackert land! //Vickan

Här kommer lite springbilder från när jag sprang på fjället under tiden mannen vilade sina onda tår:

Fjälllöpning

Fjällöpning Lillskutan

Fjällöpning

Fjällöpning Välliste

Fjällöpning Åre

Fjällöpning Välliste

Fjällöpning

4 kommentarer
  1. Åh vad kul läsning detta ska bli. Kommer själv att åka till Åre i augusti för att vandra. Det blir dagsturer för oss sen får vi se om vi går upp till Åreskutan eller runt om. Kanske båda, vem vet.
    Tack för att du delar med dig.
    / Kristina

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras